Vår förskola

Pedagogiken

Skogsmulle på besök VT- 2024

“I ur och skurs pedagogik bygger på upplevelsebaserat lärande för en hållbar livsstil i praktiken. Pedagogiken utgår från en kärnprocess som innehåller utomhuspedagogik, upplevelsebaserat lärande, natur- och miljökunskap, friluftsliv och ett medvetet ledarskap”.

Vill ni veta mer om Ur och Skurs pedagogik klicka på länken nedan:

https://www.friluftsframjandet.se/detta-gor-vi/forskolor-och-skolor/i-ur-och-skur/

Vi strävar efter att förmedla kunskap till barnen genom lek, undersökande arbetssätt och genom våra olika uttrycksmedel i eller med hjälp av naturen samt genom att följa årstiderna. Genom detta arbetssätt ska ledarna stimulera till gemenskap i barngruppen och aktivt medverka till att varje enskilt barn utvecklar sin motorik. Barn upptäcker med alla sinnen och upplever med hela kroppen. När barn rör sig i naturen tränas på ett naturligt sätt deras förmåga att uppfatta och tolka sina sinnesintryck. De lär sig att bedöma avstånd, nivåer, lutning, färgskiftningar och former. Den vuxne är medupptäckande, medundersökande, medupplevande, och medagerande. Ledarna skall utnyttja naturens mångfald utifrån varje barns förutsättningar för att ge en god grund för ett livslångt lärande.
Under lek och äventyr i naturen kan barnen själva välja svårighetsgrad för sina rörelser. I skog och mark, på snö och is erbjuds de bästa möjligheterna till rörelseträning, kroppsuppfattning och koncentrationsförmåga, som är viktiga delar i ett barns utveckling.

Avdelningar
Vi strävar efter att arbeta i små barngrupper. På Skogsgläntan har vi två avdelningar, Linden 1-3 år och Kastanjen 3-5 år med i snitt 3 pedagoger per avdelning

Lagge VT- 2024

Lagge och skrinna
På vintern lär sig barnen att åka skidor och skridskor på ett lekfullt och lustfyllt sätt. Lagge står för längdskidor och skrinna står för skridskor.
Barnen får möjlighet att vid snölag testa på längdskidor på ängen nedanför förskolan.
När barnen åker skridskor får de möjlighet att lära sig åka framåt, bromsa, svänga och vända. Genom roliga lekar ger pedagogerna barnen möjlighet till träning och kunskap i skridskotekniken. Barnen får också lära sig att sköta sin egen utrustning.

På utflykt HT- 2024

Skogsknopp, Skogsknytte och Skogsmulle
Varje torsdag (september-oktober och april-maj) delas barnen upp i olika grupper tar på sig sina ryggsäckar och beger sig ut på äventyr i våra skogar.

Skogsknopp 1-2 år
För de yngsta barnen är målet att upptäcka naturen, kanske bara genom att få ligga ner tillsammans med en ledare och titta på en myra. Den första tiden är målet att upptäcka och uppleva naturen, röra sig fritt och att ha roligt tillsammans med kompisar och pedagoger.

Skogsknytte 3-4 år
Nyckelpigan Knytte, som barnen får träffa i skepnad av en handdocka, leder barnen mot målet att de ska känna trygghet och glädje i naturen, samt att lära sig respektera djur och växter.

Skogsmulle 5-6 år
Skogsmulle är barnens vän i skogen och har funnits som figur i mer än 50 år. Målet är, förutom att ha roligt tillsammans, att lära sig ta ett större ansvar för sin utrustning, utveckla en friluftskänsla samt att väcka ett intresse för att lära sig mer om djur och natur.

Kläder
På en I Ur och Skur-förskola krävs det funktionella och lämpliga kläder för aktuellt väder då verksamheten till stor del bedrivs utomhus (vid extremt väder såsom snöstorm, extrem kyla och hetta bedrivs undervisningen till större del inomhus). Barnen skall klara av att vara ute en längre tid utan att frysa eller bli blöta. Under sommartid vid sol skall barnen bära skyddande men svala kläder för att skydda huden från solen. Det är viktigt för att barnen skall få en positiv känsla för utevistelsen.

Sova ute
De yngsta barnen sover ute i vagnar under tak.
Det finns ingen särskild temperatur som avgör – utan sunt förnuft råder.

Samverkan förskola-hem
Två gånger per år har vårdnadshavarna gemensamma fixardagar på Skogsgläntan, tillsammans underhåller de barnens ute-/innemiljö. Vi har medlemsmöten två gånger per år där vi samtalar kring verksamheten. Möte för vårdnadshavare en gång per år. Vårdnadshavare förväntas ställa upp i form av vikarie när personal är sjuka, månadens jourfamilj, It-ansvarig, ekonomiansvarig, städansvarig osv.

Fjärilsprojekt VT- 2024


Powered by http://wordpress.org/ and http://www.hqpremiumthemes.com/